Az üvegházi paradicsom
lehet egészségesebb, mint a szabadföldi?

Bármilyen meglepő, a válasz: igen!

Amikor szabadföldben folyik a termesztés, nem igazán lehet kontrollálni, hogy a vízzel milyen más anyagokat szív fel a zöldség. A talajvíz tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek akár sok éve, évtizede kerültek a talajba. A Veresi Paradicsomnál a paradicsomtöveket kókuszrostpárnába ültetjük, ellenőrizzük annak a víznek a minőségét, amivel a növényt öntözzük, illetve azt is, amit kienged magából. Ezt jelenti a kontrollált termesztés. Egyik paradicsomba se kerülhet bele olyan anyag, amiről nem tudunk, illetve, amit nem szeretnénk, hogy belekerüljön. Mi az, amit szeretnénk, hogy belekerüljön? Kizárólag tápanyag.

Mivel védjük meg a paradicsomokat?

A kártevők ellen ragadozó poloskát és fürkészdarazsat vetünk be, a beporzást poszméh végzi. Nem használunk felesleges vegyszereket!

Akár 300%-kal több benne a tápanyag!

A távolról ideszállított, import paradicsomokhoz képest a mi paradicsomunk beltartalmi értéke 300%-kal, vagy akár 600%-kal magasabb! Ennek az egyszerű oka az, hogy nálunk a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során. Így télen is minőségi paradicsom kerülhet az asztalra. Az egyik fontos mikortápanyag, amely a paradicsomban megtalálható, a likopin. A likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású, és amely az érési folyamat legvégén halmozódik fel a bogyókban. Miért jó a likopin? Ide kattintva, többet tudhat meg. Honnan tudhatjuk, mi vásárlók, hogy mennyi tápanyagot tartalmaznak az üzletekben kapható paradicsomok? Ide kattintva elolvashatja.

Egész évben hazai

Mi az előnye annak, hogy itthon terem, és nem távoli országokból, több ezer kilométerről érkezik? Az egyik éppen az, amit fentebb említettünk: nem a szállítás során, hanem a tövön érik meg, így beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint az import paradicsomoké. 2018 végén nyitottuk meg Magyarország legkorszerűbb, innovatív, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházát, mi vagyunk az első olyan magyarországi termelő, akik az év minden napján ízes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomot tud termeszteni. Így télen is ugyanolyan finom, magas tápanyagtartalmú paradicsomot tehetünk az asztalra, mint nyáron.

Azzal, hogy itthon termesztünk, a hazai munkaerőt támogatjuk.

Egész évben segítjük a magyar gazdaságot, hiszen a hazai termesztéssel csökkenteni tudjuk az importot. Gazdasági szempontból fontos tény, hogy hozzávetőlegesen több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltunk ki a hazai termeléssel.

Közelre szállítunk, így sokkal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, mint amikor távoli országokból, több ezer kilométerről kerül ide a paradicsom.

Az elmúlt évben az üvegházunkban megjelent a ToBRFV vírus, ami nagyon komoly pusztítást végzett a paradicsomjainkban, palántáink élettartama a felére csökkent, így fájó szívvel, de nem tudtunk a téli hónapokban termelni. A 2024-es évet a fertőzésnek ellenálló rezisztens palánták betelepítésével kezdtük, így reményeink szerint újra télen-nyáron elérhető lesz a Veresi Paradicsom!

Vigyázunk a környezetünkre

A helyi termesztéssel, és a belföldön való értékesítéssel segítjük azt, hogy a már említett szállítással összefüggő károsanyag-kibocsájtás csökkenjen.

Nem használunk felesleges vegyszereket, odafigyelünk arra, hogy a környezeti terhelés minél kisebb legyen.

Környezetbarát megoldásként a Veresegyház termálkútjaiból kinyert víznek köszönhetően az üvegházakban olyan fűtésrendszer üzemel, amelynek nincs környezetterhelése, mert az elhűtött víz nem a szennyvízhez kerül, hanem visszasajtoljuk.

Az öntözővíz 100%-át összegyűjtjük, és tisztítás után újrahasznosítjuk.

A termesztés során évente több mint 1000 tonna, 50 autóbusznyi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot használunk fel a fotoszintézis támogatásához.

A Veresi Paradicsomnál zárt hidrokultúrás rendszerben termesztünk, a növény gyökere nem földben, hanem kókuszrostpárnában áll, amely komposztálható, így használat után nem terheli a környezetet.

A csomagolások FSC-sztenderd újrafelhasznált papírból készülnek. 2019-ben bevezettük a magyar piacra az első műanyagmentes csomagolóanyagot.

Folyamatosan segítjük a kutatást

A Veresi Paradicsom számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás. Ezért létrehoztunk egy oktatási célú kísérleti üvegházat is, ahol az újfajta termesztési technológiát és fajtakísérleteket végzünk. Emellett megkezdtük látogatóközpontunk felépítését, ahol az érdeklődők – osztályok, csoportok, családok, egyéni látogatók – belépve az üvegházba megismerkedhetnek a hidrokultúrás paradicsomtermesztéssel. Mára a Corvinus Egyetemen tananyag lett a Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, a Szent István Egyetemmel szintén folyamatos az együttműködés, évek óta a szakmai gyakorlati program része a Veresi Paradicsom.

A világ legédesebb paradicsoma

Mitől finom egy paradicsom? Számít a héjvastagság, a lédússág, a húsosság, a savasság és a Brix-érték, amely nem más, mint a cukortartalom. Egy hagyományos paradicsom Brix-foka 3-4, a Veresi Paradicsomnál termett San Marzano fajtáé 7-8, a Sunstreamé 9-10. A Cukorfalat és Piccolo édességi foka 12. Ezek a világon a legédesebb paradicsomok, cukorfokuk a szőlőével vetekszik. A Veresi Paradicsom elsőként kezdte ezeknek a különlegességeknek a hazai bevezetését, miénk a licenc, Magyarországon ezeket a paradicsomokat senki más nem termesztheti. Ezen a területen jelenleg is piacvezetők vagyunk itthon.

Most már tudja, ha

Veresi Paradicsomot választ, segít a fenntartható termesztésben, a fenntartható élelmezésben, a környezetvédelemben.